Editia a IX-a, 2018
Editia a IX-a, Concursul International de Dirijat
Jeunesses Musicales Bucharest
STATUT
Acest proiect reprezintă implementarea în România, de către ELITE ART Club UNESCO (în calitatea sa de reprezentant unic al României la Jeunesses Musicales International), a concursului de conducere inițiat de Jeunesses Musicales International, unul dintre cele mai renumite și a apreciat concursurile de muzică clasică pentru tinerii din lume, cu o istorie de peste 50 de ani.
Scopul Concursului Internațional de Conduită Jeunesses Musicales București este de a crea oportunități pentru tinerii muzicieni din întreaga lume pentru a-și spori participarea la instituțiile europene de creație. Ca atare, oportunitățile de performanță oferite de Concursul Internațional de Dirijare Jeunesses Musicales București vor promova nu numai muzica și talentele tinere, ci vor conduce în mod natural la o circulație semnificativă a operelor artistice și a produselor culturale.
Pe lângă obiectivul său principal, competiția dorește să stimuleze interacțiunea reciprocă și să creeze un dialog real între tinerii muzicieni, care să le permită să învețe unii de la alții, să descopere nu numai propriile abilități, ci și fapte despre trecutul lor socio-cultural promovarea dialogului intercultural.
Obiectivul general al Concursului Internațional de Dirijare Jeunesses Musicales București este de a asigura colaborarea transfrontalieră în rândul tinerilor: prin programul competiției și prin toate evenimentele pe care dorim să le realizăm, vom crea un spațiu de întâlnire și interpretare cu cât mai mulți participanți, din medii diferite, la conștientizarea diversității culturale și la consolidarea dialogului intercultural.
Anton SHABUROV, Rusia
PREMIUL I
Dirijorul rus Anton Shaburov este castigatorul primului Concurs de Dirijat International Felix Mendelssohn (Thessaloniki, Grecia – premiul I) si celei de-a III-a editii a concursului rusesc de dirijat Ilya Musin (Kostroma, Rusia, 2013 – premiul I si premiul special din partea publicului).
Din 2017 Anton Shaburov este dirijorul principal si directorul artistic al Orchestrei Simfonice de Stat din Orientul Indepartat (Khabarovsk, Rusia).
In calitate de dirijor invitat Anton Shaburov a dirijat opere in cadrul scenei Primorsky a teatrului Mariinsky (Vladivostok, Rusia) si concerte cu orchestra simfonica MAV (Budapesta, Ungaria), orchestra filarmonica din Ural (Yekaterinburg, Rusia), orchestra filarmonica Plovdiv( Bulgaria), orchestra simfonica Magna Grecia (Taranto, Italy), orcehstra simfonica a Arizonei de Sud (Tucson, USA), orchestrele simfonice din Rostov-on-Don, Samara, Kislovodsk si multe altele. Din 2015 Anton Shaburov este invitat permanent al orchestrei de camera Omsk.
Anton Shaburov a studiat in doua conservatoare rusesti importante. A absolvit Ural Mussorgsky (2008, cu onoruri) si Tchaikovsky din Moscova (2011, cu onoruri) unde a studiat cu profesorul legendar Gennady Rozhdestvensky.
Cariera lui profesionala a inceput in 2009 cand Anton Shaburov a devenit dirijor invitat permanent al Orchestrei Simfonice Internationale Globalis din Moscova si dirijor principal si director artistic al Orchestrei Conservatorului de Stat din Ural Mussorgsky in Yekaterinburg. Pe parcursul activitatii sale de dirijor principal Anton Shaburov a dirijat mai mult de 40 de concerte si cateva festivaluri dedicate lui Rachmaninoff, Liszt, Tchaikovsky, Shchedrin, Zolotaryov.
Pentru informații mai detaliate despre artist, vă rugăm să folosiți site-ul oficial
www.antonshaburov.com
Joanna Natalia ŚLUSARCZYK, Polonia
PREMIUL II
Specializată în operă simfonică și operă în clasa maestrului Mirosław Jacek Błaszczyk, a absolvit cu onoare a Academia de Muzică Karol Szymanowski din Katowice, unde lucrează în prezent, D.M.A. (Doctor în arte muzicale). A absolvit, de asemenea, cu onoruri, Academia de Muzică din Cracovia.
În ianuarie 2018 a câștigat Premiul al III-lea la prima competiție internațională de conducere a Uniunii Europene din Sofia / Pazardjik, Bulgaria. În aprilie 2018, ea a câștigat primul loc la concursul de interpretare a solistelor clasice din Londra din Marea Britanie. De asemenea, i-a fost acordată o mențiune specială la Masterclass și Concursul Internațional de Conducere BMW din Portugalia (aprilie 2018). În mai 2018, ea a fost aleasă ca dirijor rezident la Filarmonica din Silezia din Katowice, pentru sezonul 2018-2019.
Alexandru ILIE, Romania
PREMIUL III
Din 2007, Alexandru Ilie a dirijat concerte cu orchestrele NUMB – sub îndrumarea maestrului Cristian Brâncuși și Horia Andreescu, cu repertoriu clasic și romantic.
În 2010 a fost dirijorul orchestrei și coordonatorul de scenă într-un concert de muzică contemporană, poezie și film – numit „La picioarele muntelui de gânduri”, muzică realizată de tânărul compozitor român Vlad Baciu, studentul maestrului Dan Dediu, parteneriatul studenților de la Universitatea Caragiale de Artă Teatrală și Cinematografie.
În perioada 2010-2011, în cadrul proiectului finanțat de Fondurile Structurale Europene „POSDRU”, a asistat și a participat la activități artistice în instituții precum Opera Națională București, Teatrul Național București, Compania Română de Radiodifuziune, unde am fost învățat de maestrul Cristian Brancuși, Tiberiu Soare.
Victor JACOB, Franta
Mentiune speciala
Dirijorul francez Victor Jacob a absolvit Academia Regala de Muzica si in prezent urmeaza cursuri de Master in cadrul Conservatoire National de Paris cu Alain Altinoglu. A fost printre semi-finalistii Concursului de Dirijat Besançon 2017 si Concursului de Dirijat din Hong Kong 2018. Dupa ce si-a dezvoltat pasiunea pentru muzica la o varsta frageda prin studiul viorii, a continuat in calitate de cantaret si pianist in cadrul corului pentru copii al Radioului Public National Francez La Maîtrise de Radio France. Si-a continuat studiile muzicale la paris in La Sorbonne si la Conservatoire de Paris. Victor a avut oportunitatea de a studia dirijatul sub indrumarea unor maestrii precum Neil Thomson, Marin Alsop (Saõ Paulo) si Bernard Haitink (Lucerne Festival).
Yalda ZAMANI, Germania
Mentiune speciala
O sustinatoare infocata a muzicii contemporane, a colaborat regulat cu compozitori de peste tot din lume si a lucrat direct cu multi dintre dirijorii si compozitorii contemporani cei mai importanti. A castigat premiul “Start-Stipendium”, oferit de catre Ministerul Federal Austriac pentru Educatie, Arta si Cultura in 2015 si a fost identificata ca fiind o dirijoare promitatoare de catre Ulysses Network- comitetul artistic IRCAM din Franta in 2017. Yalda Zamani si-a inceput studiile muzicale cu pianul, compozitia si canto si a primit o bursa scolara penrtu a studia comozitia in SUA in 2009 dar pasiunea ei pentru dirijat s-a conturat puternic dupa ce a lucrat in calitate de asistent cu Orchestra Simfonica Iran-Austria din Teheran iar pana la urma a ales sa studieze dirijatul si clavecinul in Viena, unde a absolvit cu onoruri.