A XI-a editie, 2021

August 2021
Image module

A XI-a editie a Concursului International de Dirijat

Jeunesses Musicales Bucharest

2021

Acest proiect reprezintă implementarea în România, de către ELITE ART Club UNESCO (în calitatea sa de reprezentant unic al României la Jeunesses Musicales International), a concursului de conducere inițiat de Jeunesses Musicales International, unul dintre cele mai renumite și a apreciat concursurile de muzică clasică pentru tinerii din lume, cu o istorie de peste 50 de ani.

Scopul Concursului Internațional de Conduită Jeunesses Musicales București este de a crea oportunități pentru tinerii muzicieni din întreaga lume pentru a-și spori participarea la instituțiile europene de creație. Ca atare, oportunitățile de performanță oferite de Concursul Internațional de Dirijare Jeunesses Musicales București vor promova nu numai muzica și talentele tinere, ci vor conduce în mod natural la o circulație semnificativă a operelor artistice și a produselor culturale.

Pe lângă obiectivul său principal, competiția dorește să stimuleze interacțiunea reciprocă și să creeze un dialog real între tinerii muzicieni, care să le permită să învețe unii de la alții, să descopere nu numai propriile abilități, ci și fapte despre trecutul lor socio-cultural promovarea dialogului intercultural.

Obiectivul general al Concursului Internațional de Dirijare Jeunesses Musicales București este de a asigura colaborarea transfrontalieră în rândul tinerilor: prin programul competiției și prin toate evenimentele pe care dorim să le realizăm, vom crea un spațiu de întâlnire și interpretare cu cât mai mulți participanți, din medii diferite, la conștientizarea diversității culturale și la consolidarea dialogului intercultural.

Image module

Nicolò Umberto Foron

PREMIUL INTAI

Nicolò Umberto Foron a fost numit recent principalul asistent dirijor al Ensemble intercontemporain in Paris.

Remarcabil de la o varsta frageda, tanarul dirijor, pianist si compozitor italo-german este foarte apreciat pentru repertoriile versatile si repetitiile eficiente. De- lungul anilor in care s-a dezvoltat artistic a adunat o experienta bogata si complexe repertorii simfonice, de opera si contemporane.

S-a nascut in 1998 in Genoa, Italia intr-o familie de muzicieni. A inceput cu studiul pianului iar la varsta de 9 ani a devenit elevul lui Karl-Heinz Kämmerling de la Universitatea din Hanovra; mai tarziu, la 14 ani, devine elevul lui  Anatol Ugorski.

Pe langa pian, a demonstrat un talent incredibil in calitate de dirijor. Descoperit la varsta de 10 ani de catre Jorma Panula, Nicolò a studiat dirijatul cu el timp de cativa ani. La varsta de 15 ani avea abilitatile necesare pentru a-l asista pe Lorin Maazel; apoi a fost invitat de catre Bernhard Haitink sa participe la masterclass-ul sau din cadrul Festivalului International de la Lucerna. La varsta de 16 ani Nicolò a inceput sa studieze dirijatul la Conservatorium van Amsterdam, continuand apoi la Royal College of Music si la Royal Academy of London.

A fost invitat cu regularitate la Centrul de Muzica din Budapesta da catre Peter Eötvös. Desi este foarte tanar a colaborat deja cu nenumare orchestre importante precum Orchestra Filarmonica din Olanda, Symfonieorkest Vlaanderen, Het Residentie Orkest, Sinfonia Rotterdam, NDR Elbphilharmonie Orchestra si London Symphony Orchestra. A avut placerea de a inregistra Simfonia a 7-a de Beethoven pentru Royal College la legendarele Abbey Road Studios din Londra.

Nicolò a fost asistentul lui Riccardo Muti pentru Le nozze di Figaro, culminand cu dirijarea concertului final la Ravenna. A dirijat in cadrul Opera Forward Festival, Grachtenfestival, Opera Nationala si Academia de Teatru si Dans din Amsterdam. In 2021 a debutat la pupitrul Orchestrei Olandei de Nord, dirijand premiera globala a concertului pentru violoncel de Jan Peter de Graaff la Groningen-Oosterpoort Zaal, Muziekgebouw-Amsterdam si Tivoli Vredenburg-Utrecht.

In vara lui 2021 si-a facut debutul la Highclere Castle Festival si Newbury Spring Festival. Anul acesta va dirija la Frauenkirche Dresden si la Conservatorul din Dresden si-si va realiza debutul la concertul de Craciun al St. James’s Church, Piccadilly, Londra.

In calitate de pianist Nicolò sustine adesea concerte alaturi de sora sa mai mica, violonista Mira Marie Foron.

A castigat numeroase premii precum Het Kersjes Fonds for the National Master of Orchestral Conducting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fundatia Miele, Fundatia Talent Unlimited, Premiul the Reintamm, Premiul Kathleen Trust, Premiul Elie Dangoor, bursa de studiu Bicentenarul Jonathan Freeman-Attwood si DAAD.

Image module

David Bui

PREMIUL AL II-LEA

David Bui, nascut in Germania este un absolvent al Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin si si-a realizat debutul in 2017 la pupitrul Konzerthaus Orchester Berlin. De atunci si-a continuat studiile in cadrul unui program de masterat sub indrumarea profesorilor Christian Ehwald si Hans-Dieter Baum.

O bursa de studiu ERASMUS i-a oferit oportunitatea de a studia in 2019 la Academia de Muzica din Norvegia sub indrumarea profesorilor Ole Kristian Ruud si Sigmund Thorp.

Pe langa studiile sale, David Bui este foarte activ si a participat deja in cadrul mai multor festivaluri internationale precum Festivalul Bartók in Szombathely, Ungaria, Festivalul Mendelssohn in Hamburg, Germania si Festivalul PRISMA in British Columbia Canada, in calitate de dirijor asistent. A mai fost invitat sa participe in cadul Festivalului Pärnu in Tallinn, Estonia unde a studiat sub indrumarea maestrilor Paavo, Neeme si Kristjan Järvi si Leonid Grin; in urma studiilor a obtinut o bursa DAAD-PROMOS-Project-Sponsorship.

Davis a fost unul dintre putinii studenti selectati in urma auditiilor de insusi Maestrul Riccardo Muti pentru editia din 2019 a Academiei de Opera Italiene  Riccardo Muti in Ravenna, Italia.

Pe parcursul studiilor sale David Bui a dirijat Brandenburger Symphoniker, Karlovarsky Symfonicky Orchestr, Filharmonia Zielonogórska in calitate de reprezentant al Germaniei la Musikfesttage „an der Oder”. La inceputul lui 2019 si-a facut debutul cu Hamburger Camerata in cadrul Elbphilharmonie.

Masterclass-urile urmate i-au permis sa lucreze cu Maestrul Jukka-Pekka Saraste si Profesorii Johannes Schlaefli, Ulrich Windfuhr si Nicolás Pasquet.

Din 2017 David Bui este directorul artistic al Neues Kammerorchester Wedding, un ansamblu muzical al scolii Fanny Hensel – Berlin.

Din Aprilie 2019 David este membru Dirigentenforum. In Ianuarie 2020 a fost asistentul lui Lothar Zagrosek la Bundesjugendorchester si a fost finalist in cadrul Kritsche Orchester® in Berlin, Germania unde a lucrat cu Maestrul Lutz Köhler.

Image module

Hermes Helfricht

PREMIUL AL III-LEA

Dirijorul german Hermes Helfricht este un tanar artist versatil si dinamic care se remarca atat prin repertoriul simfonic cat si cel de opera. A colaborat cu numeroase orchestre europene si a dirijat mai multe premiere globale.  In 2018 a fost numit primul Kapellmeister la Opera din Bonn.

In 2021 a castigat premiul al II-lea la Concursul International de Dirijat Lanyi. Hermes si-a realizat debutul in calitate de dirijor in anul 2013 la Bruckner Orchester Linz (Austria) cu un program italian cu piese de Rossini, Mascagni, Verdi si Puccini. In Germania a lucrat cu Bochum Symphoniker, Staatskapelle Halle, Orchestra de Stat Brandenburg din Frankfurt, Orchestra Filarmonica Heidelberg, Mecklenburgische Staatskapelle Schwerin, Filarmonica Neubrandenburg, Kammerakademie Potsdam si Orchestra de Camera Württemberg Heilbronn. A lucrat cu orchestre importante precum Orchestra Simfonica Vanemuine (Estonia), Filarmonica Zielona Gora (Polonia) si North Bohemian Philharmonic Teplice in cadrul Festivalului Praga Tanara (Republica Ceha).

Hermes Helfricht a fost dirijorul asistent al Orchestrei Nationale de Tineret din Spania intre  2014 si 2016 si a dirijat doua premiere, „Maui” de Alejandro Moreno si „La Rutina de lo Invisible” de Alvaro Martinez Leon. In 2015 a dirijat „Orchester 1770” la Musikakademie Rheinsberg.

A dirijat Kammerphilharmonie Graubünden intr-o productie „Die Fledermaus” la Schlossoper Haldenstein. In sezonul 2015/2016 Hermes a fost Kapellmeister la teatrul Erfurt si a dirijat productii ale operelor „Carmen”, „Das Land des Lächelns” si „Evita”. In Februarie 2016 a debutat cu „Evgheni Onegin” la Teatrul St. Gallen (Elvetia) si a fost numit primul Kapellmeister. Acolo a dirijat „Le nozze di Figaro”, „Fidelio”, „Nabucco”, „Tosca”, „La Bohème” si „Le Vin herbé”.

In sezonul 2017/2018, Helfricht a fost invitat sa sustina concerte simfonice la pupitrul Orchestrei Filrmonice din Qatar si Filarmonica Magdeburg. A lucrat cu Orchestra Beethoven din Bonn si Filarmonica Württemberg din Reutlingen. Anul urmator a debutat cu Orchestra Filarmonica din Bremen si Filarmonica de Stat Rheinland-Pfalz. A dirijat Orchestra Nationala de Tineret Schleswig-Holstein si Filarmonica Württemberg din Reutlingen. In sezonul 2018/19 Hermes Helfricht a  fost prim Kapellmeister pentru Opera din Bonn si a dirijat propriile sale productii ale operelor  „La Gioconda” de Ponchielli, „The Makropulos Affair” de Janáček, „Der Kaiser von Atlantis” de Viktor Ullman, „Infinito Nero” de Scarrino, „Lohengrin”, „Le nozze di Figaro”, „Die Zauberflöte”, „Hänsel und Gretel”, „Madama Butterfly” si „West Side Story”.

A creat o noua versiune a operei „La Calisto” de Cavalli care a avut premiera in Octombrie 2020 si a fost foarte apreciata de presa. In 2021 Hermes a lucrat cu Camerata Hamburg, Filarmonica Elbland din Saxonia, Filarmonica Württemberg din Reutlingen si Orchestra Beethoven din Bonn.

Nascut in 1992 in Radebeul langa Dresden, Hermes Helfricht a inceput sa studieze pianul la varsta de cinci ani. A castigat cu regularitate premii la concursurile pentru tineri muzicieni si timp de noua ani a fost membru al Kreuzchor Dresden si a avut colaborari in calitate de solist in cadrul operei „Die Zauberflöte” a lui Mozart la Komische Oper Berlin. In 2010 a primit bursa prestigioasa Rudolf Mauersberger. A studiat dirijatul cu profesorii Lutz Köhler si Sloane la Universitatea de Arte din Berlin si acompaniaza adesea lied-uri, primind un sprijin important din partea mentorului sau Ks. Peter Schreier. Din 2013 pana in 2018 Hermes Helfricht a primit bursa DIRIGENTENFORUM a Consiliului de Muzica German si a studiat cu dirijori renumiti la nivel international.

Image module

Cristian Spătaru

PREMIU PENTRU CEL MAI BUN DIRIJOR ROMAN

Cristian Spătaru, nascut pe data de 18 Ianuarie 1993 in Chișinău, Republica Moldova, a inceput sa studieze muzica la varsta de opt ani. Si-a inceput cariera muzicala cu lectii de pian si de teorie muzicala si cu cantatul in cadrul unui cor.

In 2008 si-a inceput studiile de Muzicologie si Compozitie in cadrul unui colegiu de muzica. A primit de trei ori la rand Premiul I la Concursul International de Compozitie din Republica Moldova. Cristian a inceput sa lucreze cu Orchestra Nationala de Tineret a Moldovei pentru care a compus 5 lucrari vocalo-coralo-orchestrale si a facut peste 100 de reorchestrari.

In 2013 a fost acceptat la Academia de Muzica din Chișinău unde a studiat Compozitie cu Pavel Rivilis. Concomitent a lucrat cu Orchestra Nationala de Tineret in calitate de compozitor si dirijor. Anul urmator a plecat din tara natala si s-a mutat la Viena unde studiaza la Universitatea de Muzica si Arte Performante si a obtinut o diploma de  Magister Artium cu Michael Jarrell. In 2016 si-a inceput al doilea Magister Artium in Dirijat cu Mark Stringer, la aceeasi institutie.