A VIII-a editie, 2017
A VIII-a editie a Concursului International de Dirijat
Jeunesses Musicales Bucharest
STATUT
Acest proiect reprezintă implementarea în România, de către ELITE ART Club UNESCO (în calitatea sa de reprezentant unic al României la Jeunesses Musicales International), a concursului de conducere inițiat de Jeunesses Musicales International, unul dintre cele mai renumite și a apreciat concursurile de muzică clasică pentru tinerii din lume, cu o istorie de peste 50 de ani.
Scopul Concursului Internațional de Conduită Jeunesses Musicales București este de a crea oportunități pentru tinerii muzicieni din întreaga lume pentru a-și spori participarea la instituțiile europene de creație. Ca atare, oportunitățile de performanță oferite de Concursul Internațional de Dirijare Jeunesses Musicales București vor promova nu numai muzica și talentele tinere, ci vor conduce în mod natural la o circulație semnificativă a operelor artistice și a produselor culturale.
Pe lângă obiectivul său principal, competiția dorește să stimuleze interacțiunea reciprocă și să creeze un dialog real între tinerii muzicieni, care să le permită să învețe unii de la alții, să descopere nu numai propriile abilități, ci și fapte despre trecutul lor socio-cultural promovarea dialogului intercultural.
Obiectivul general al Concursului Internațional de Dirijare Jeunesses Musicales București este de a asigura colaborarea transfrontalieră în rândul tinerilor: prin programul competiției și prin toate evenimentele pe care dorim să le realizăm, vom crea un spațiu de întâlnire și interpretare cu cât mai mulți participanți, din medii diferite, la conștientizarea diversității culturale și la consolidarea dialogului intercultural.
Junping Qian, China
Premiul I
In prezent, Junping Qian studiaza dirijatul de orchestra la Musik Hochschule Hanns Eisler din Berlin. In 2012 a castigat Concursul National de Dirijat Delun Li din China. A absolvit Curtis Institute of Music in 2013 si Scoala Gimnaziala afiliata Conservatorului din Shanghai in 2009. A studiat dirijatul cu Mark Gibson la Universitatea din Cincinnati si cu Michael Jinboat la Scoala de Dirijat Pierre Monteux din Maine. A luat lectii in privat cu legendarul pedagog Otto Werner Mueller. Dirijorul englez Daniel Harding ii este mentor din 2014.
A debutat in 2009 alaturi de Curtis Symphony Orchestra cu Simfonia nr. 9 a lui Dvorak. La nivel european a debutat la Festivalul Verbier in vara anului 2012.
Canta la viola si este extraordinar de talentat, castigand numeroase premii si burse de studiu precum locul al II-lea la editia din 2006 a Concursului International Johansen din Washington, premiul I la editia din 2007 a Competitiei Nationale de Viola din China, etc. In calitate de instrumentist a sustinut concerte in cele mai prestigioase sali de concert din toata lumea. In vara anului 2016, a demisionat din pozitia de tutti pe care o detinea in cadrul Orchestrei Radio Suedeze din Stockholm. De cand s-a mutat in Europa in 2015, a dirijat orchestre precum Konzerthausorchester Berlin, Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt (oder), die Neubrandengurger Philharmonie, Sinfonietta Berlin, St.Petersburg Chamber Philharmonic. Din 2017 este dirijor in cadrul Corului Diplomatic din Berlin.
Nil Venditti, Italy
Premiul II
Nil Venditti a castigat premiul I la Concursul National de Dirijat Claudio Abbado. A studiat violoncelul la Conservatorul Morlacchi din Perugia. Sub indrumarea Maestrului Francesco Pepicelli a participat la numeroase masterclassuri in Italia si in afara alaturi de violoncelisti distinsi precum Mario Brunello, Enrico Dindo si Umberto Clerici.
In 2013 s-a inscris la Conservatorul A. Casella din L’Aquila unde a studiat dirijoratul sub indrumarea Maestrului Marcello Bufalini. A participat la masterclassuri cu Peter Gulke, Donato Renzetti, Fabrizio D’Orsi, Maestro Marco, Maestro Riccardo Muti, Windfuhr, Gianluigi Gelmetti.
Nil a dirijat JuniOrchestra in cadrul mai multor evenimente importante precum concertul de Craciun la Montecitorio in 2014 si concertul la Quirinale pentru festivalul european al femeilor in 2015. Nil a lucrat alaturi de Sinfonica Abruzzese si a dirijat in cadrul renumitului Festival Reate din Rieti. I-a dirijat pe Andrea Oliva si pe Di Rosa, flautul intai si oboiul intai al Accademia Nazionale di Santa Cecilia, intr-o serie de concerte care s-au desfasurat in toata Italia.
Nil a fost una dintre cei 10 dirijori participati sa participe in Iulie 2016 la Festivalul de Muzica din Gstaad alaturi de Maestrul Jaarvi. In cadrul festivalului a dirijat solistii care au castigat in cadrul Concursului International Ceaikovski. In Ianuarie 2017, Nil l-a dirijat pe Andrea Conti, trombonul intai al Accademia Nazionale di Santa Cecilia si Orchestra de Camera Perugia. Au interpretat piese compuse de Nino Rota si in premiera mondiala Nil a dirijat o piesa de Enrico Bindocci.
Masane Ota, Japan
Premiul III
Masane s-a nascut in Japonia, intr-o familie de muzicieni. A inceput sa cante la vioara la varsta de 3 ani si a castigat prima sa competitie la 10 ani. A studiat la Universitatea de Arte din Tokyo (GEIDAI). In 2006, a devenit concertmaestrul al Orchestrei Simfonice Secolul din Japonia. A lucrat cu Seiji Ozawa, Riccardo Muti, Yuri Bashmet, Marta Argerich si Pieter Wispelwey. In 2007 a participat la cursurile de dirijat ale Fundatiei Muzicale Rohm unde a studiat alaturi de Seiji Ozawa si Yuji Yuasa. Dupa aceea a fost ales de catre Maestrul Ozawa pentru a desfasura un stagiu de practica in cadrul fundatiei. Din 2010 locuieste la Munich iar in anul 2012 s-a inscris la Hochschule für Musik Carl Maria von Weber din Dresden sub indrumarea Prof. Georg Christoph Sandmann. Si-a facut debutul dirijand The Firebird alaturi de Orchestra Hyogo Performing Arts Center in Iunie 2014.
A dirijat Orchestra Filarmonica din Tokyo si Orchestra Filarmonica a Orasului Tokyo pentru Concertul fara titlu, cea mai cunoscuta si mai prestigioasa emisiune de muzica clasica din Japonia. In anul 2013 a participat la The Lovro and Lilly Matacic Foundation Program, si a fost ales pentru a dirija in cadrul concertului final organizat de Sir Collin Metters. A fost semi-finalist in cadrul celei de-a IX-a editii a Concursului International de Dirijat Fitelberg din Katowice in 2012 si a primit premiul pentru cel mai bun dirijor japonez. A participat la masterclassuri cu Daniel Harding.
Alexandru Mihai Ilie, Romania
Premiul pentru cel mai bun dirijor roman
A absolvit, in 2011, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, la clasa Maestrului Petru Andriesei, doi ani mai tarziu absolvind sectia de Stilistica Dirijorala in cadrul studiilor de Master ale aceleiasi universitati, la clasa Maestrului Horia Andreescu.
A lucrat cu diversi Maestrii, in cadrul Masterclass-urilor si nu numai, cum ar fii: Christian Badea, Enrique Garcia Asensio (2012 si 2013), Jin Wang, Mark Stringer, David Crescenzi. Pe plan extern, in anul 2016 a atins etapa semifinala in cadrul Concursului International de Dirijat Felix Mendelssohn, terminand pe locul al 5-lea dintr-un total de 240 de participanti.
In activitatea sa se vor gasi si activitati manageriale, Alexandru Ilie fiind fondator si co-fondator al Cameratei Intermezzo, Corului Regal, Orchestrei si Corului Metropolitan, Cervantes Chamber Orchestra sau Blue Symphony.
Alexandru Ilie a sustinut perioade de practica la Radiodifuziunea Romana, Teatrul National Bucuresti si Opera Nationala Bucuresti. Printre orchestrele cu care colaboreaza se numara: Filarmonica Oltenia – Craiova, Filarmonica Pitesti, Filarmonica Ploiesti, Camerata Regala, Orchestra Operei Brasov, Orchestra de Tineret din Iasi, Filarmonica Transilvania – Cluj, Filarmonica Banatului – Timisoara, Filarmonica Ion Dumitrescu – Rm. Valcea, Opera Romana Craiova, Filarmonica Muntenia – Targoviste, Orchestra Nationala de Tineret a Moldovei, iar din luna februarie a anului 2017 este colaborator permanent al Operei Comice pentru Copii din Bucuresti.