Editia II, 2011

June 14 – 17, 2011
Image module

Editia II, Concursul International de Dirijat

JEUNESSES MUSICALES BUCUREŞTI

STATUTE

Cea de-a doua ediţie a CONCURSUL DE DIRIJAT JEUNESSES MUSICALES BUCUREŞTI a fost organizata împreună cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, in perioada 14-17 iunie 2011, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si la Radiodifuziunea Romana, din juriu facand parte: Preşedinte – Dumitru Goia, Iurie Florea, Iulian Leventiu

Alaturi de diplome si premiile in bani, castigatorii au sustinut si un concert in cadrul Bucharest Music Film Fest la pupitrul Orchestrei Camerata Regala avand-o ca solista pe violonista Simina Croitoru.

Image module

THOMAS CROWLEY

Premiul I

Nascut in Irlanda in anul 1986, tanarul dirijor Thomas Crowley si-a inceput cariera muzica la varsta de 5 ani, cand a inceput in orasul natal studiul viorii, ulterior studiind si cornul, ca instrument secundar.

Incepand cu anul 2009, sub indrumarea maestrului Dumitru Goia, incepe studiul dirijatului de orchestra. A sustinut concerte la pupitrul Orchestrei Simfonice a Academiei de Muzica din Cork, Orchestrei Simfonice a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, Orchestrei Filarmonicii din Botosani si Orchestrei Filarmonicii „Serghei Lunchevici” din Chisinau.

Image module

ROMAN BALTAG

Premiul II

Nascut in Chisinau intr-o familie de intelectuali, tanarul basarabean Roman Baltag a facut studiile gimnaziale in Liceul teoretic cu profil de arte „Eelena Alistar” in acelasi timp urmand cursuri de pian si acordeon la Scoala de Arte „Alexei Starcea” clasa profesorului Dumitru Matei, dupa terminarea acestora Roman decide sa urmeze Colegiul National de Muzica „Stefan Neaga” pentru a-si urma un vechi vis – acela de a deveni artist. A terminat 12 clase in clasa de dirijat coral a profesoarei Valeria Diaconu care l-a si indrumat sa urmeze studiile superioare la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. A avut marele noroc sa devina elevul profesorului Dumitru Goia care l-a initiat in artele dirijatului simfonic (orchestra). Participant la mai multe concursuri/festivaluri nationale si internationale, a reusit sa se promoveze cu succes la concursul Jeunesses Musicales Romania editia a II.

Image module

VLAD AGACHI

Premiul III

Dirijorul Vlad Agachi s-a născut în anul 1982 la Cluj-Napoca. A absolvit liceul de Muzică Sigismund Toduţă din acelaşi oraş în anul 2001 la specializarea trombon, sub îndrumarea Prof. Dumitru Mureşan. Este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de dirijat (2007) la clasa Conf. Dr. Petru Andriesei şi cea de interpretare muzicală – Trombon (2006) la clasa Prof. Univ. Marin Soare.

În 2009 a finalizat cursurile masterului de dirijat la clasa Conf. Dr. Dumitru Goia, în prezent fiind doctorand la aceeaşi universitate sub îndrumarea Prof. Dr. Eleonora Enăchescu, specializându-se în opera mozartiană. A obţinut numeroase premii şi burse, în ţară şi străinătate. În 2006 a obţinut o bursă de studiu în Polonia la universitatea Karol Lipinski din Wroclaw unde a studiat cu dirijorul Marek Pijarowsky, perfecţionându-se apoi în cadrul unor cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Christian Badea şi Jorma Panula. Activitatea sa muzicală include concerte în România, la pupitrul filarmonicilor George Enescu (Bucureşti), Dinu Lipatti (Satu Mare), Muntenia (Târgovişte) şi orchestra formată din membrii Filarmonicii Transilvania în colaborare cu studenţii Academiei de Muzică Gheorghe Dima (Cluj-Napoca); în afara graniţelor, a susţinut concerte în Portugalia (Filarmonica din Porto – Casa da Musica), Polonia (Orchestra R20 – Wroclaw) şi R. Moldova (Orchestra Naţională de Cameră din Chişinău). Este membru fondator al orchestrei şi activităţilor „Notes & Ties” din Cluj-Napoca.

Din anul 2010 susţine conducerea muzicală a clasei de Operă din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.