Masterclass
Jeunesses Musicales Conducting Masterclass
Maestrii: Christian Ehwald & Sigmund Thorp
17-21 august 2021 în Bucureşti, România
alături de Orchestra Camerata Regală
CHRISTIAN EHWALD
Art Director si dirijor sef al Orchestrei Simfonice din Shenzhen
Christian Ehwald s-a nascut in 1953. Dupa finalizarea Conservatorului din Berlin, el si-a continuat studiile cu Arvid si Mariss Jansons la Conservatorul din Leningrad. In 1979 a fost laureat al Concursului International de Dirijat „Herbert von Karajan”.
Intre 1981 si 1988 Christian Ehwald a fost dirijorul principal al Filarmonicii din Jena. In aceeasi perioada a inceput stransa colaborare cu Opera de Stat din Berlin, unde Christian Ehwald a dirijat numeroase premiere si spectacole. De asemenea, el a sustinut numeroase turnee internationale alaturi de Orchestra de Stat din Berlin, cel mai adesea in Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda.
In calitate de dirijor invitat, a sustinut concerte la pupitrul celor mai importante orchestre germane, inclusiv Filarmonica din Berlin, Dresda Staatskapelle, Filarmonica din Dresden si Orchestrele Simfonice ale Radiodifuziunii Bavareze din Munchen, Köln si Berlin. De asemenea, a primit numeroase invitatii de la Orchestra Gewandhaus din Leipzig. In strainatate Christian Ehwald a fost invitatul mai multor orchestre importante din Europa, America, Japonia, Coreea si China. A realizat productii de televiziune cu NHK Orchestra Tokyo, Orchestra Filarmonicii din St. Petersburg, Orchestra RAI, Prague Symphony si Orchestra Simfonica Radio Bavareza.
Intre 1998 si 2003 Christian Ehwald a fost Directorul Muzical General al Teatrului din Magdeburg si dirijorul principal al Filarmonicii Magdeburg. In anul 2002 a fost numit profesor la Academia de Muzica „Hanns Eisler” din Berlin. De asemenea, din 2007 este Directorul Artistic si dirijorul sef al Orchestrei Simfonice din Shenzhen.
Sigmund Thorp
Profesor de dirijat la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo
Este unul dintre cei mai importanţi dirijori din Norvegia. A susţinut numeroase concerte la pupitrul orchestrelor norvegiene, dar şi cu orchestrele din Londra, Paris, Berlin şi Sankt Petersburg .
În 1989 a câştigat premiul I la Biel International Conducting Competition, iar în 1994 premiul al II-lea la Austrian-Hungarian International Conducting Competition in Pecz.
A studiat dirijatul cu Normal Del Mar şi Christopher Adey la Academia Regală de Muzică din Londra .
În timpul studiilor sale, a caştigat mai multe premii, printre care „Medalia de Aur Tagore”, reprezentând premiul pentru cel mai bun elev (1986) .
Sigmund Thorp este profesor de dirijat la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo, în paralel predînd şi muzica contemporana. Este directorul artistic al Norwegian Academy Sinfonietta, dirijînd peste 350 de lucrări aparţinînd compozitorilor contemporani, dintre care un număr impresionant de prim audiţii naţionale şi internaţionale.
Bazat pe teoriile şi practicile Dr. Walter Hügler (Trossingen), Thorp a dezvoltat lucrarea „Anatomia Dirijatului – o metodă de îmbunătăţire a tehnicii dirijorale” . Metoda s-a dovedit a fi foarte eficientă în proiectarea ideilor muzicale, precum şi a comunicări non-verbale dintre muzicieni şi dirijor.
Sigmund Thorp desfăşoara o activitate pedagogică intensă, fiind profesor invitat la Trinity College of Music (London), HAMU (Prague), Conservatorio Guiseppe Tartini (Trieste) sau Kunstuniversität Graz.
Royal Camerata
CAMERATA REGALĂ
Camerata Regala a luat nastere in anul 2009 sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei, la initiativa unui grup de studenti si absolventi ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, din dorinta de a crea o orchestra profesionista care sa contribuie la promovarea si dezvoltarea tinerelor talente muzicale din Romania.
Nivelul artistic ridicat ce caracterizeaza aceasta tanara orchestra se datoreaza entuziasmului, pasiunii si energiei interioare a grupului, dar si talentulului exceptional al fiecarui instrumentist in parte. Camerata Regala reprezinta un colectiv unit si omogen, dar in continua metamorfoza si innoire, ca o consecinta a generatiilor de tineri muzicieni care se succed si sunt selectati sa faca parte din aceasta orchestra.
Desi Camerata Regala este o orchestra tanara, a colaborat cu personalitati marcante din lumea muzicii precum Maestrul Jin Wang, Zhani Cico (Directorul Operei din Tirana), Wolfgang Doerner (Austria), Enrique Garcia Asensio (Spania), Rony Rogoff (SUA), Dumitru Goia, Cristian Lupes, Constantin Adrian Grigore, violonistele Cristina Anghelescu, Ioana Goicea si Simina Croitoru, percutionistul Alexandru Anastasiu, mezzosoprana Marianne Cornetti (SUA) si soprana Nelly Miricioiu.