Un început de succes
Tânărul violoncelist ȘTEFAN CAZACU se bucură – la doar 25 de ani – de o carte de vizită ce reprezintă baza unei cariere de succes: educația complexă primită de timpuriu într-o celebră familie de muzicieni, studii muzicale universitare urmate la București și la Viena, numeroase premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale, apariții – în ipostază solistică – alături de toate orchestrele simfonice din România, dar și recitaluri pe scene din Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania ș.a.
Un „partener” de colecție
Povestea sa în lumea muzicii ”se scrie” având ca partener ”de drum” un violoncel de colecție, pe care Ștefan are privilegiul de a cânta de la vârsta de 15 ani! Instrumentul său este un prețios dar primit de la tatăl său, Marin Cazacu – unul dintre cei mai mari violonceliști români – și a fost creat în urmă cu peste 100 de ani, mai exact în 1917, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman. Cel mai scump instrument ieșit tot din atelierul lui Georg Ullman s-a vândut la licitație cu suma de 43.000 de euro!
Sub îndrumarea unor mari violonceliști
Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început la doar 6 ani formarea muzicală, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu.
A urmat studiile de licență și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa unui alt important violoncelist român: Răzvan Suma.
Grație bursei Erasmus oferite de Uniunea Europeană, și-a completat studiile de master la Universitatea de Muzică din Viena (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien/ University of Music and Performing Arts Vienna), una dintre cele mai importante instituții de gen din lume, a cărei istorie a început cu peste 200 de ani în urmă, în 1817.
A participat la cursuri de perfecționare susținute de apreciați violonceliști pe scena muzicală internațională, ca Reinhard Latzko, Wolfgang Boettcher și Frans Helmerson.
Talent recunoscut
Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale, ca Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Janigro – Croaţia (2008), Marele Premiu la etapa națională a Concursului Eurovision Young Musicians (2010 – Bucureşti) ș.a.
A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar și cu Filarmonica din Chișinau (Republica Moldova) sau cu Orchestra de Tineret din Alicante (Alicante Youth Orchestra) – Spania ș.a.
Printre dirijorii care l-au acompaniat se numără Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters.